Ana içeriğe geç

Bluefish Linux Yazılım(Uygulama) Metin Editörü İncelemesi

Karşınızda benim favori metin editörüm bence gerçekten underrated(hak ettiği değeri görmeyen). Bir eksiği var ancak o da şu ki yazınızı yazdığınız satırda arkaplan rengi beyaz olduğu için ki bu edit --> preferences --> font & colors kısmında current line color(mevcut satır arkaplan rengi) istediğiniz rengi atayınız. Aman beyaz olmasın.Otomatik tamamlama özelliği de mevcut. Websitemi tasarlarken hep bu uygulamayı kullandım.

BlueFish taslak oluşturarak seçilen aralıkta verilerinizi yedekler. Eğer BlueFish'in taslak dosya oluşturmasını istemiyorsanız, yapmanız gereken şu Edit --> Preferences --> Files --> Backup & Recovery kısmında Create backup file during file save seçeneğini kaldırın.

Urban Terror Linux Oyun İncelemesi - Ücretsiz

Bu oyunumuz ise meşhur CS 1.6 oyununa iyi ve güçlü bir rakip. Çeşitli oyun modları olan bir takım silahlı çatışmalara dayalı çok oyunculu eski bir oyun. Oyuncu kitlesi aktiftir. Çeşit çeşit silahlar mevcuttur. Yetenekli olan kazansın.

Wolfenstein Enemy Territory Linux Oyun İncelemesi - Ücretsiz

ET:Legacy ile de bu oyunu oynayabilirsiniz.

Bu oyun çocukluğumun oyunu 5 sınıf var.

Soldier : Ağır silahlar kullanır.

Medic : Can verir ve bazen diriltir

Engineer: Dinamit kurar , Köprü v.s inşa eder. El bombası atan tüfek kullanabilir.

Field OPS : Mermi verir, havadan bombardıman çağırır.

Covert OPS : Karşı takımın kıyafetini giyer, gaz bombası atar, uzaktan kumandalı patlayıcı yerleştirir.

Oyun ikinci dünya savaşını konu edinmiş. Tarafınızı seçip oynuyorsunuz. Genel olarak obje odaklı bir oyun seyri mevcut yani tamamen öldürme odaklı bir oyun değil. Amacımız oyunda bize verilen görevi yapmak misal; A bölgesini dinamitle patlatın sonra B bölgesini ele geçirin v.b görevler bize oyunda veriliyor.

QuteBrowser Ayarlarım

QuteBrowser klavye odaklı ve qtwebengine kullanan güzel bir tarayıcı. Ana tarayıcı olacak kadar iyidir(Sonradan düşündüm de kısmen iyi). Config dosyam üzerinden yaptığım ayarlarla anlatacağım. Tarayıcı üzerinden yapabileceğiniz gibi benim yaptığım gibi ~/.config/qutebrowser/config.py dosyası üzerinden de ayarlarınızı kaydedebilirsiniz.

Temel kullanım için bilmeniz gerekenler

Ctrl+W ---> Sekmeyi kapatır.
Ctrl+T ----> Yeni sekme açar
Ctrl+Shift+N ---> Gizli pencere açar.
F5 sayfayı yeniler.
:bind ---> Tarayıcıda insert mod açık değilken bunu yazıp enter'e basarsanız.Hangi tuşun ne işe yaradığını gösterir.
insert mod Tarayıcıda klavye ile arama motoru, chat ve benzeri yerlere yazı yazarken açılan moddur.

config.py tarafına eklemelerim
config.unbind('d',)
Bu komut d'ye basılınca sekmenin kapanmasını engeller.
config.bind(',e', 'edit-url',)
Virgülden sonra e'ye basılınca url'nin editlenmesini sağlar.
config.bind(',m', 'spawn mpv {url}')
QuteBrowser üzerinde tam ekran video açmak kimi zaman sorunlu olabildiğinden videoları mpv ile açmak için komut
config.bind(',s', 'set-cmd-text /',)
Terim aramak için komut
config.set('url.default_page', 'https://www.startpage.com',)
config.set('url.start_pages', 'https://www.startpage.com',)
Başlangıç(start) ve varsayılan(default) sayfa ayarları
c.editor.command = ['leafpad', '{}']
Gvim yerine Leafpad kullanılmasını sağlayan komut(editör için)

İWD Deneyimim

Network Manager'a bir alternatif olan "iwd" yazılımını bir veya iki ay kadar kullandım. IWD yazılımı terminal üzerinden "iwctl" ve GUI olarak "iwgtk" ve iwdgui" yazılımları ile yönetiliyor, iwgtk aracında provision kısmından gizli ağlara da bağlanabilirsiniz. İsterseniz Network-Manager ile de iwd eş zamanlı olarak kullanılabilir. Eğer bağlanmazsa dhcpcd'yi aktifleştiriniz.

Void Linux Dağıtım İncelemesi

Void Linux beni gerçekten çok uğraştırdı ama emeğin hakkını verdi. Bir tür GRUB sorunu vardı. GRUB yüklenmiyordu. Muhtelif işlemlerden sonra sorunu çözebildim. Void paket yöneticisi olarak XBPS kullanıyor. Rolling Release(Yuvarlanan Sürüm) bir dağıtımdır. Buna rağmen bence stabilite konusunda iyi. Komutları ise bu linkte; https://wiki.voidlinux.org/Rosetta_stone Çok hafif bir Linux dağıtımı bu. Üstelik belki de Arch'tan daha hafif. İlk izlenimlerim ziyadesiyle olumlu.

Aradan yıllar geçti.

Void Linux'u yaklaşık 1.5 veya 2 yıl kullandım. Mükemmel bir dağıtım ve başka dağıtıma geçmeyi düşünmüyorum o kadar iyi. Distrohopping yapmayı istemiyorum bile. Maddi destek sağlamak isterdim ancak kabul etmiyorlar bildiğim kadarıyla ancak popcorn yazılımı sayesinde opsiyonel olarak Void Linux'a kişisel veriler olmadan donanım bilgisi v.s gibi bilgileri göndererek destek olabilirsiniz.


Aşağıdaki sorunlar eskiden vardı.Artık yoklar.

1-1 Zaman sorununu internet üzerinden çözmek için aşağıdaki linke tıklayın ve gerekli komutları girdikten sonra yeniden başlatın.

Technopat Void Linux Saati Otomatik Ayarlama

1-2 Zaman ayarı(manuel) yapmak için kurulum başlangıcında ayarlamama rağmen ayarlanmamış gibiydi. "ln -sf /usr/share/zoneinfo/Turkey /etc/localtime"

komutuyla ardından

date -s "13:00:00" örneğin şeklinde saati ayarladıktan sonra "hwclock -w" komutuyla saat ayarladım.

Kaynaklar: https://docs.voidlinux.org/config/date-time.html?highlight=date#date-and-time ve https://www.cyberciti.biz/faq/howto-set-date-time-from-linux-command-prompt/

2- Discord Flatpak ile yükleniyor ve yüklediğinizde resim veya başka bir şey yükleyemiyorsunuz çözmek için "flatpak override --user --filesystem=home com.discordapp.Discord" komutunu kullanıp uygulamayı yeniden başlatıyoruz.

Kaynak: https://github.com/flathub/com.discordapp.Discord/issues/10

3- GRUB'u sanırım Refind yazılımını yüklemeye çalışırken düzelttim.

4- StackOverFlow Dbus Hatası bu hatayı çıkan uygulamada çözmek için Xprofile'de belirtilen yere eklenir, StackOverFlowda belirtilen export'lu komut.

5- Void serverleri çok nadir de olsa çökebilir. Bu yüzden İRC'deki Voidde belirtilen talimatlara uymak gerekebilir. Repoları değiştirirken harf yutma problemi ile karşılaştım. Sunucu adı current yerine curren yazıldı. Ben de sorunu currentt yazarak çözdüm.

6- xbps-src komutunu kullanmayı yazılım arşivini az bulursanız Void'in öğrenmenizi öneririm.

FreeBSD İncelemesi

Yukarıda River WM+Waybar kombinasyonu ile kullandığım pencere yöneticisi var. FreeBSD kullanmaya karar verdikten sonra epey bir sorunla karşılaştım. Xorg yüklenmesine rağmen açılmadı. River pencere yöneticisi ki Wayland bazlıdır o da açılmadı. Steam için de uğraştım. Bu arada Steam'in FreeBSD üzerinde resmi bir desteği yok. Sorunlarla epey cebelleşmiş olmama rağmen gene de FreeBSD'nin içinde beni çeken bir şey var. Öncelikle paket yöneticisini çok beğendim. Uzun süreli Linux deneyimim olduğu için adaptasyon hususunda başta bazı şeyler farklı olduğu için zorlasa da alışabildim. Sizlere karşılaştığım bütün sorunları listeleyerek yardımcı olmak isterdim ama çok çeşitli bağlantılara tıklayarak ve araştırarak sorunları çözmek için ve binbir kaynağa bakmamdan dolayı hepsini paylaşamıyorum. Uygulama desteğine gelirsek beğendim ama oyun desteği için iyi not veremem. Bu FreeBSD'nin suçu değil gerçi ama hakikat bu.

FreeBSD İçin Bazı Komutlar

pkg search --> Yazılım arar.
pkg install --> Yazılım yükler.
pkg remove --> Yazılım siler.
pkg update --> Yazılım arşivlerini günceller.
pkg upgrade --> Paketleri günceller.
geom disk list --> lsblk işlevi görür, mount edilen sürücüleri gösterir.

Rastlanan Hatalar ve Bilmeniz Gerekenler

Gayriresmi Steam Rehberi
İmleç İkonu Değiştirme Çözümü
FreeBSD'de Xorg ve Waylandda Parlaklık Ayarı, man backlight ile kullanımını öğrenebilirsiniz.
NTFS'i Mount Etmek
Xorg'u ve DE/WM yüklemek
Zaman Sorunu Çözümü

Wayfire Pencere Yöneticisi Rehberi

WayFire Wayland üzerinden çalışan bir Floating WM(İstiflenebilir Pencere Yöneticisi) olup gerçekten güzel bir Wayland tecrübesi sağlamaktadır. Sizlere en iyi şekilde bildiklerimi aktarmak için çabalayacağım.

Yukarıdaki görselde gördüğünüz benim masaüstümdür. Düzgün bir şekilde WayFire'ın çalışmasını istiyorsanız. Githubtan ~/.config/ konumunun içine wayfire.ini ve wf-shell.ini dosyalarını indirin. WayFire'ı açmak için uyumlu bir display manager sahibi olmanız gerek ki eğer buna sahip değilseniz. TTY ekranı ile boş herhangi bir yere geçip bunu yapabilmek için CTRL+ALT+F6 veya F5 F4 F3 v.s ile geçip oraya tabii ki wayfire ve wf-shell(bu olmadan da açılır ama sorunlar çıkar) yüklü olmalı, kullanıcı hesabında TTY'de oturum açtıktan sonra wayfire yazın.

Benim wayfire.ini ve wf-shell dosyalarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

Gitlab İndirme Linki

Gsettings ile seçilebilir temaları görmek için lxappearance yazılımı kullanılabilir

İkon teması gibi özelleştirmeler için komutlar(gsettings)

Wayfire ile Network Manager Appletini çalıştıramadım ama aşağıdaki yazılım aynı işi görüyor

NetworkManager-dmenu yazılımını kullanabilirsiniz

Smokin Guns Linux Oyun İncelemesi - Ücretsiz

Bu ise eski görsellere sahip olmasına rağmen oynarken zevk aldığım bir Western oyunu, aslında çok oyunculu desteği de var fakat oyunda oyuncu olmadığı için Tek Oyunculu oynamak zorunda kalıyoruz. Wiki'de okuduğum kadarı ile oyun açık kaynak imiş. Bu yüzden virüslü olduğunu düşünmüyorum ama siz gene de kontrol edersiniz eğer gerek görürseniz.

Qtile Pencere Yöneticisi Rehberi

Hem Xorg hem de Waylandi destekler. QTile gerçekten insafsız bir pencere yöneticisidir. En ufak bir hatanızda sizi sert bir şekilde cezalandırır. Açılmaz ve hata verir. Zordur emek ve ilgi ister ancak uğraşması da ne yapması gerektiğini bilen için zevklidir. Hem wayland hem de xorg desteği olması ise ayrı bir mükemmelliyettir. Hataları denetlemek için Redditte bir numara öğrendim. python ~/.config/qtile/config.py şeklinde çalıştırınca hatanızı size gösterecektir. Autostart.sh üzerinden başlangıç uygulamalarını ayarlamak için Arch Wikideki ilgili sayfa bu Arch Linux Autostart.sh configim ve diğer ek bilgiler için codeberg adresim. Şahsi Qtile ayarlarım bir şey daha var. Wayland üzerinde klavyeyi ayarlamak için /etc/environment dosyasına Türkçe Q Klavye için XKB_DEFAULT_LAYOUT=tr değerini en alta ekleyiniz. Log-out yapıp yeniden giriniz. Environment Klavye bilgisinin kaynağı PulseVolume widgetini çalıştırmak için pulsectl-asyncio paketi qtile versiyon 0.23'den sonra gerekli imiş. pulsectl-asyncio-Kaynak